Το 2006 γεννήθηκε η ιδέα να καταγραφούν όσο το δυνατόν πιο συστηματικά λεξιλογικές επιλογές συντακτών ελληνόγλωσσων κειμένων οι οποίες δεν καταχωρίζονταν,συνήθως,στα Λεξικά μεν,αλλά δίνουν το κίνητρο να προβληματισθούμε γόνιμα επί των ορίων των εκφραστικών δυνατοτήτων μας.
Το 2009 λόγω της επαφής μου με ιστολόγια δημόσιας διαβούλευσης ωρίμασε στο μυαλό μου η ιδέα να δημιουργήσω ιστολόγιο στο οποίο οι αποθησαυρισμένες λέξεις θα αναρτώνταν και οι εγγραφές θα εμπλουτίζονταν με ρυθμό που θα παρακολουθούσε πτυχές της εξέλιξης της σύγχρονης κειμενοπαραγωγής.
Το ιστολόγιο δεν δημιουργήθηκε, για να βάλουμε "ιδεολογικές ετικέτες" στις λέξεις,αλλά μόνο για να αποτυπώσει λεξιλογικές επιλογές.Ζητώ συγγνώμη,γιατί σε κάποιες εγγραφές οι παραπομπές δεν είναι πλήρεις.Από την άλλη πλευρά,οι παραπομπές δεν σημαίνουν ότι έχει εξακριβωθεί αν αποκλειστικά από τον αναφερόμενο συντάκτη του κειμένου ή στο αναφερόμενο έντυπο έχει χρησιμοποιηθεί η καταγραφόμενη λέξη.
Στην αρχή του διαδικτυακού εγχειρήματός μας παρουσιάζονται
περισσότερες από 1.600 εγγραφές και ευελπιστούμε ότι ο αριθμός τους θα αυξάνεται σταδιακά.
Ως ενισχυτικό προς την πεποίθησή μας ότι η δημιουργία του ιστολογίου υπηρετεί έναν σοβαρό επιστημονικό σκοπό κρίνουμε το ότι,συμπτωματικά,ο επίκουρος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ευθ. Φοίβος Παναγιωτίδης σε άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (3/1/2010) στρέφει την προσοχή μας στη σημαντική ερώτηση «Μπορεί να υπάρξει η λέξη Χ στα ελληνικά;»,η οποία τίθεται λιγότερο συχνά,αλλά είναι ισοσθενής με την παραδοσιακά συζητούμενη «Υπάρχει η λέξη Χ στα ελληνικά;».
Για να δείτε όλες τις εγγραφές ανά γράμμα του αλφαβήτου κάνετε κλικ:Αρχειοθήκη Ιστολογίου, δεσμός 2009(24)Με πράσινο χρώμα σημαίνονται οι νέες εγγραφές σε κάθε μήνα ή οι υπάρχουσες εγγραφές στις οποίες έχει γίνει κάποια προσθήκη.Στο τέλος του μήνα αυτές οι εγγραφές αποχρωματίζονται.